Mededelingen

14 mei 2024 0 Door Harry van der Mark

Uitnodiging optreden 7 juni a.s. – Cc. Theo Sterenberg
Vanuit ‘Lokaal Fonds Hengelo’ ontvingen wij onderstaande nadere informatie over ons optreden bij onthulling van het nieuwe beeld achter de Lambertuskerk in Hengelo

Nogmaals het repetitierooster – Dir. Jacco Camphens
Al eerder gepubliceerd, maar nogmaals voor degenen die het nieuwe rooster gemist hebben.

DE STEM VAN HET KHM
Ingezonden stukken door leden van het KHM.

De Engelbewaarder – Martin Hillen
Vader Abraham is de schrijver van een groot aantal teksten.  Ik vind het eigenlijk geen teksten, maar rijmelarij. Soms is het te ver gezocht, als het maar rijmt. Er zijn wat uitzonderingen en eentje daarvan vind ik bijvoorbeeld: Het kleine café. Er zijn ook teksten bij, die vind ik niet te pruimen, denk alleen maar aan het “liedje” Ugge ugge het stikt hier van de muggen.
Pierre Kartner is ook de schrijver van het lied De Engelbewaarder. Hij schreef dat voor de Belgische zangeres Mieke. Mieke was op weg naar huis na een optreden, achter het stuur van haar auto in slaap gevallen. De auto was total-loss, maar Mieke kwam er zonder kleerscheuren vanaf. Marco Schuitmaker maakte er zijn eigen up tempo versie van en het werd een giga hit. De Engelbewaarder werd een enorm succes en de grote doorbraak van Marco Schuitmaker. Het nummer bestormde de Nederlandse hitlijsten en stond onder andere 15 weken op nummer 1 in de Sterren NL Top 25. Inmiddels is het nummer niet meer weg te denken en op verschillende plekken schalt het door de speakers, zo ook in voetbalstadions. Onlangs stond Marco Schuitmaker nog op de middenstip bij FC Volendam.  In de bijlage staat de tekst en een drietal links. De gezongen versie, de karaoke versie en het origineel van Mieke.

Met muzikale groet in f-majeur,
Martin

Activiteiten in de regio

Jazzkoor Enschede brengt jazzklassiekers met Twentse teksten tijdens Soundgardens en Kunst in het Volkspark

Afbeelding met tekst, Dans, sport, danser

Automatisch gegenereerde beschrijving

Kan een koor meerstemmige jazz zingen in de Twentse taal? Jazeker kan dat! Op zondag 26 mei en zondag 9 juni laat Jazzkoor Enschede (JKE) zien – en horen – dat dit een prachtig resultaat oplevert! Tijdens Soundgardens Boekelo en Kunst in het Volkspark brengt JKE het resultaat van het project Zing’n in ’t Greun.  Hiervoor zijn jazzklassiekers nieuw ‘hertaald’ in het Twents door o.a. Stéfanie van Tuinen en songs uit de Jazzerieje (2011-2013) voor koor gearrangeerd.

Optredens
– zondag 26 mei, 
12.45 + 14.30 + 16.15 uurFestival Soundgardens Boekelo
Locatie: Momentum, Beckumerstraat 169
– zondag 9 juni, 12.30 uur, Kunst in het Volkspark Enschede
Locatie: podium Noord

Project Zing’n in ’t Greun
De Twentse taal is prachtig en uitstekend zing- en swingbaar! JKE wil bij zijn publiek de schoonheid en muzikaliteit van de Twentse taal onder de aandacht brengen en de koorleden wilden zelf met de Twentse taal aan de slag. Daarom heeft JKE dichter Stéfanie van Tuinen gevraagd om twee songs uit het repertoire van JKE te ‘hertalen’ in het Twents. Zo werd ‘Georgia’ hertaald in ‘Twente’ en gaat de Telephone Song nu door het leven als ‘Kuierdroad-leed’.

Daarnaast zijn twee songs uit de Jazzerieje (tijdens Jazzfestival Enschede 2011-2013) gearrangeerd voor koor door de Enschedese muzikant John Hondorp. Ook het prachtige ‘Zommertied’ (Gershwins ‘Summertime’ in een Twentse hertaling van Goaitsen van der Vliet) staat op het programma. 

Twents verstaan
Niet alle 17 koorleden hebben Twentse roots. Daarom heeft streektaaldeskundige Adrie Hemmink een workshop Twentse taal gegeven aan de koorleden. Daarbij ging het om de correcte uitspraak én om de verstaanbaarheid van de liedteksten. 
Bij de optredens kan het publiek via een QR-code de prachtige teksten in het Twents meelezen op de mobiele telefoon.

Over Jazzkoor Enschede
Jazzkoor Enschede (JKE)  bestaat sinds februari 2015 en zingt stukken uit het (toegankelijke, soms minder bekende) jazz-repertoire met een enkel uitstapje naar andere muziekstijlen. Dit vormt een mooie mix van up tempo songs, ballads en latin, waarvan het koor ongeveer de helft a-capella ten gehore brengt. JKE is een hechte groep van heel verschillende persoonlijkheden. Allemaal anders – maar ze houden van swing en jazz en deze muziek verbindt de koorleden. Jazzkoor Enschede bestaat momenteel uit 17 zangers, verdeeld over vijf stemgroepen. Zingen als koor staat centraal, maar af en toe treedt er iemand op de voorgrond – letterlijk, in een solo of een scat. De zangers maken hun optredens altijd tot een feestje, zowel voor henzelf als voor het publiek. Jazzkoor Enschede staat onder leiding van dirigent Resy Weernink.

Save the date!
Op zaterdagavond 6 juli 2024 vindt de allereerste Oude Markt Sing-A-Long plaats in Enschede. Een avond lang heerlijk meezingen met hits van ABBA, Queen, De Dijk, Rob de Nijs etc. De songs worden uitgevoerd door presentator/zanger René van Kooten, het Wilmink Project Orkest en de zangers van Wilminks Kweek. De avond vindt plaats op de Oude Markt in Enschede en begint om 21.00 uur en duurt tot 22.30 uur. Toegang is gratis!

MeezingKoor
Het publiek op de terrassen en op de Oude Markt mag natuurlijk alles naar hartenlust meezingen.  Om de stemming er goed in te brengen organiseren wij ook een MeezingKoor. Dit koor gaat o.l.v. dirigent Resy Weernink in een aantal repetities vijf songs driestemmig instuderen (Sopranen/Alten/Mannen). Het gaat om o.a. Queen (Somebody to Love) en Teach In (Ding-e-Dong) en het bekende You’ll Never Walk Alone.

Wil je meedoen in het MeezingKoor, dan kan dat natuurlijk! De repetitiedata zijn:
1. Zondag 2 juni, 11.00 – 13.00 uur
2. Zaterdag 8 juni, 11.00 – 13.00 uur 
3. Zaterdag 15 juni, 11.00 – 13.00 uur
4. zondag 23 juni, 11.00 – 13.00 uur
5. zondagmiddag  30 juni,  13.00 – 15.00  – repetitie met het Wilmink Project Orkest en de zangers van Wilminks Kweek.
Zaterdag 6 juli:
vanaf 18.00 uur samen eten (als je dat leuk vindt)
19.00: inzingen in de Grote Kerk
21.00 uur: aanvang Sing-A-Long

* Deelname is gratis
* Je hoeft niet bij alle repetities te zijn
* Je krijgt bladmuziek en oefen-mp3’s per stemgroep. Je kunt daarmee thuis oefenen.
* Locatie repetitie is het Reisopera-gebouw, Hoge Bothofstraat 43a in Enschede

Meer info ontvangt jullie koor in een volgende mail, samen met een link naar het digitale aanmeldformulier. Vragen stellen of je aanmelden kan nu al via meezing@reisopera.nl 

Met heel veel muzikale groeten,
Organisatie De Oude Markt Sing-A-Long 2024
Nederlandse Reisopera/Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede

Agenda mei en juni 2024:

NB.: De agenda van de website is leidend. In het KHMjournaal wordt alleen de korte termijn agenda opgenomen. De KHM activiteiten, tenzij anders vermeld, vinden plaats in buurthuis De Tempel, Booggang 2 (Kasbah) 7552 JZ Hengelo.
Do 16 mei: 20.00 uur: Gewone repetitie.
Do 23 mei: 20:00 uur: Gewone repetitie.
Do 30 mei: 20.00 uur: Gewone repetitie
Za 1 juni: 10.00 uur: Amusing Hengelo (Convocatie volgt)
Do 6 juni: 20.00 uur: Gewone repetitie
Vr 7 juni: 11.00 uur: Onthulling en bekendmaking naam beeld Jan Wils (Convocatie volgt)
Do 13 juni: 20.00 uur: Gewone repetitie
Do 20 juni: 20.00 uur: Gewone repetitie
Do 27 juni: 20.00 uur: Gewone repetitie