Nieuwe nummers beschikbaar

Nieuwe nummers beschikbaar

22 maart 2022 1 Door KHMK

Sinds een paar weken komen verschrikkelijke beelden via het nieuws op ons af. Een voor ons zinloze oorlog brengt mensen in diepe ellende. Volwassenen, maar zeker ook kinderen, zijn hier de dupe van. Dit bracht Jacco op het idee dat we in de KHM bibliotheek een muziekstuk hebben, dat de gevoelens van kinderen in een oorlog weergeeft. Het leek hem wel toepasselijk om  in deze tijd dit stuk op het repertoire te zetten.
De componist van dit stuk, Kurt Bestor, heeft jaren in het voormalige Joegoslavië gewoond, en zag later in de VS op de TV dat burgers die eerst normaal met elkaar omgingen, nu plotseling tegenover elkaar in een burgeroorlog stonden. Dit inspireerde hem in het schrijven van “Prayer of the Children”. Lees meer hierover in het voorblad van de partituur.

Vrijwel tegelijk kregen we via het KNZV bericht van de dirigent Anton Kropivšek. Hij en zijn vrouw zijn plotseling betrokken geraakt bij de oorlog in Oekraïne door 8 vluchtelingen op te vangen.
Zijn idee is om àlle vluchtelingen een hart onder de riem te steken via hun ‘Gebed voor de Oekraíne’ en heeft die Oekraïense hymne voor mannenkoor gearrangeerd.
“Het zou toch prachtig zijn, wanneer zingend Nederland dit lied tijdens festivals en concerten gezamenlijk zou uitvoeren.”

Beide stukken, 171 – Prayer of the Children en 511 – Prayer for the Ukraine voegen we toe aan ons repertoire.

De partituren zijn als bijlage toegevoegd. Wilt u, indien dit mogelijk is, deze zelf afdrukken en deze donderdagavond meenemen. Ook kunt u alvast oefenen. Het Prayer of the Children is ooit al ingezongen door Jeroen Hulshof. U kunt dit vinden onder nummer 171 op de oefensite.
Degenen die niet kunnen (of willen) afdrukken, kunnen een berichtje sturen naar bibliotheek@khmk.nl Dan kunnen we voor die leden een aantal kopieën maken.

Ook voor Prayer of Ukraine zijn ingezongen partijen beschikbaar. Deze komen binnenkort ook op de oefensite, maar zijn al wel beschikbaar op de KHM Bibliotheek in de map Audio (let op de toevoeging (INGEZONGEN)), daar is ook een audiobestand te vinden met de uitspraak (Klik op KHM Bibliotheek om direct nar de KHM Bibliotheek te gaan).
U kunt ze nu ook alvast beluistern via https://knzv-limburg.nl/oekraine-oorlog-vluchtelingen…/

Daarnaast zijn beide stukken als MuseScore bestand ook te vinden in de KHM-bibliotheek. U kunt dan deze stukken downloaden en via Musescore oefenen.
Bovendien hebt u via Musescore de mogelijkheid om alleen uw eigen partij af te drukken. Dit scheelt weer een paar pagina’s. Dit kunt u doen via het menu: Bewerken – Instrumenten.

Namens de repertoire commissie
Theo Sterenberg