Leuk initiatief voor het nieuwe jaar meld je aan!

6 januari 2021 1 Door KHMK

De beste wensen voor 2021

Het bestuur van het KHM wenst alle leden en directie van het KHM een goed en gezond 2021 toe. Tevens spreken we de wens uit dat we spoedig in 2021 weer met elkaar mogen zingen. Wanneer dat zal zijn hebben we, zoals jullie ongetwijfeld zullen weten, nog geen enkel zicht. We hopen dat het vaccinatieprogramma snel zal worden opgepakt en een zodanig positief effect heeft, dat zingen in groepsverband weer mogelijk wordt.  

KHM organiseert een digitale bierproefavond

Om het nieuwe jaar op een goede manier te beginnen, organiseren we in de maand januari/februari een digitale bierproefavond. Iedere zanger (en dirigent en repetitor) kan en mag daar aan deelnemen. De kosten van de activiteit zijn voor het KHM zonder eigen bijdrage. Aanmelden kan tot 14-01-2021 door een e-mail te sturen naar de secretaris.

Aan het eind van vorig jaar vertelde Marc van Dijk over een leuke avond die hij heeft gehad met collega’s van zijn werk: een digitale bierproefavond. Het bestuur werd zo enthousiast door zijn verhaal, dat we besloten hebben om ook een dergelijk activiteit te gaan organiseren op een donderdagavond in de maand januari of februari van het nieuwe jaar. Of we de activiteit gaan organiseren, hangt af van het aantal aanmeldingen van de koorleden. 

Hoe gaat een digitale bierproefavond in zijn werk?
We spreken een datum en tijd af (bijvoorbeeld een donderdagavond om 20:00 uur). Van te voren krijg je een pakketje met vier speciale biertjes thuis bezorgd. Ook krijg je een link thuisgestuurd via de e-mail waarmee je wordt doorgestuurd naar een programma waarmee je elkaar online kunt ontmoeten (ZOOM,  MEET, TEAMS of SKYPE). Je ontvangt een duidelijke en eenvoudige gebruiksaanwijzing. Een kwartier voor de tijd klik je op de link en automatisch kom je in het programma terecht en kun je alle deelnemers zien en horen. De avond wordt geleid door de heer Willion Kersten die leuke anekdotes vertelt over de biertjes die gedronken gaan worden. Hij gaat er samen met de deelnemers een gezellige avond van maken. Meer dan een glas om de biertjes in te doen en een laptop/computer met een internetverbinding heb je niet nodig. Aan deelname zijn verder geen kosten verbonden.
Lees vooral ook even onderstaande bijdrage van Marc van Dijk over zijn ervaring met de “Digitale bierproeverij”. 

Aanmelden
Je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen naar onze secretaris, waarin je aangeeft belangstelling te hebben om mee te doen. Bij voldoende inschrijving (zo’n 20 personen) gaan we de avond organiseren.
Wil je aan de bierproefavond deelnemen, moet je je aanmelden vóór donderdag 14 januari a.s.   

Vriendelijke groet,
Bestuur KHM

Elk nadeel  heb zijn voordeel (door Marc van Dijk)

Wie kent deze uitspraak van Johan Cruijff niet, en hoe waar kan zo’n uitspraak zijn.

Op 13 maart 2020 vertrok ik met mijn vrouw Willy voor een weekje naar Noordwijkerhout. Dit stond al langer op de planning. We wilden vanaf daar onder andere Haarlem te bezoeken.  De berichten over Corona waren er wel, maar vooral Brabant was in het nieuws. Op 9 maart waren de eerste maatregelen afgekondigd als handen wassen, geen handen schudden (ken je persconferentie nog waar Rutte na afloop wel de hand schudde?) enz.  Ook het grote hamsteren begon. Per 11 maart werden meer maatregelen getroffen, zo gingen de musea dicht en werden  evenementen met meer dan 100 personen verboden.  Op 16 maart kwam de grote klap. Alle horeca moesten hun deuren sluiten, scholen gingen dicht en het thuiswerken werd de maat. Ik had toen nog geen idee wat voor ongelooflijk effect dit zou hebben op mijn werk.

Direct na thuiskomst kon ik weer aan de bak. Als leidinggevende van een team waarin ook de BOA’s van de gemeente Rijssen-Holten zitten, zat ik gelijk in de voorste linie. Ook mijn deelname aan het regieteam Handhaving van de Veiligheidsregio maakt dat ik het allemaal van zeer dichtbij heb meegemaakt. Maar wat de meeste impact maakte binnen de gemeentelijke organisatie was het thuiswerken.

Er was wel vaker over gesproken, en het gebeurde al wel, maar nu voor iedereen. Weg sociale contacten op de werkvloer, weg even aan het bureau bijkletsen, weg het snelle onderling  afstemmen en dan het vergaderen, hoe dat nu? Bellen, Whatsappen, Zoom, Skype, Teams, wat er allemaal niet is langsgekomen ongelooflijk. Uiteindelijk is het programma Teams van Microsoft bij ons de standaard geworden. Ik ben er van overtuigd dat zonder Corona het thuiswerken en digitaal werken niet zo’n enorme vlucht had genomen. 

Is dat dan de oplossing. Nee zeker niet. Vanuit de collega’s kwam de roep om sociale contacten. Teamuitjes konden niet, maar gelukkig, tijdens dit soort omstandigheden zijn er toch mensen wiens creativiteit enorm blijkt te zijn en blijken er toch mogelijkheden te zijn.

Via de mail ontving ik een uitnodiging voor een digitale bierproeverij voor de 2 teams uit het Ruimtelijk Domein. Mijn eerste gedachte was ????????????

Maar soms moet je een drempel over om in een nieuwe kamer te komen en ik heb de stap gewaagd. En wat was het enorm leuk!! Ik ontving een pakketje met 3 biertjes erin, een bakje kaas, een bakje worst, wat pinda’s en zoutjes en de instructie om de biertjes koud te leggen en per mail de instructie hoe me aan te melden in Teams. In de digitale bijeenkomst waren we met ruim 30 collega’s te vinden en onder de bezielende leiding van een externe bierkenner kon het grote proeven beginnen. We hadden 3 biertjes van de brouwerij Ierbius en proefden een blond, een dubbel en een trippel.  Ik ben heel wat te weten gekomen over de verschillende biersoorten, flesjes, glazen, brouwerijen, pils, witbier, Weizen maar ook hoe je een biertje kan bewaren na opening. Een stukje aluminiumfolie en de dop doen dan wonderen. Al moet ik wel eerlijk zeggen dat dat voor mij nu niet nodig was. Via het scherm kon ik de collega’s zien (niet allemaal maar een gedeelte) en als je het digitale handje opstak kreeg je het woord en kon je wat vragen. (Even een zijsprongetje: bij digitaal vergaderen heeft iedereen standaard de microfoon uit en geef je met een digitaal handje aan dat je graag het woord wil. De aangewezen voorzitter geeft je dan het woord, of niet natuurlijk, en als je aan het woord komt word je ook zichtbaar voor alle collega’s).

Na afloop van de proeverij namen een aantal collega’s afscheid en verlieten de bijeenkomst maar een grote groep bleef nog ff gezellig nababbelen waarbij het recht van de sterkste gold. Zo kon er uitgebreid moppen verteld worden, verhalen gedeeld worden maar ook gezellig slap geouwehoerd worden onder het genot van natuurlijk een biertje of wat. Ik heb de zitting niet uitgezeten maar heb begrepen dat het een latertje is geworden.

Ik had eind februari 2020 niet kunnen dromen dat ik eind oktober 2020 een digitale bierproeverij met mijn collega’s zou houden die ook nog eens heel leuk was. We hebben er dankzij de Corona toch maar weer mooi een vaardigheid bijgekregen. Natuurlijk is fysiek samenzijn het allerleukst maar als dat niet mogelijk is, is dit in elk geval leuker dan alleen aan de tafel een biertje drinken.