Coron-a-ria

16 mei 2020 0 Door KHMK

Beste Koristen van het KHM,

Al zo’n 8 weken zijn we thuis, zijn er geen repetities en hebben we elkaar dus niet gezien. Geen repetities, geen biertje na afloop, geen gesprekken aan de stamtafel, geen pauzepraatjes. Er komen tegenstrijdige berichten vanuit de overheid over het wel of niet mogen en kunnen zingen in deze periode; culturele instellingen zouden vanaf 1 juni weer met een maximum van 30 personen met 1,5m tussenruimte mogen zingen. Tegelijkertijd gaf onze MP aan dat “Plekken waar mensen luid zingen, dat zijn plekken waar het virus graag is”. Dat laatste komt ook uit allerlei onderzoek. Koornetwerk Nederland roept de overheid in een open brief op met een duidelijk advies te komen naar de korenwereld dat maar op een manier geïnterpreteerd kan worden zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Voor de duidelijkheid en als voorbeeld; het Nederlands Kamerkoor geeft pas weer in september een concert. Alle concerten voor die tijd zijn geannuleerd.

Ik heb op het KHM journaal een aantal linkjes naar filmpjes die ik heb opgenomen laten plaatsen. (Tip: als je je hebt geabonneerd op het journaal dan ontvang je elke keer een melding als iemand iets nieuws heeft geplaatst!). Een van die filmpjes is een instructie over het opnemen van een eigen filmpje waarop je je partij van “When I need a friend” zingt. Ik zou het erg leuk vinden om filmpjes van jullie te ontvangen zodat ik die kan bewerken en er een digitaal koor van kan maken. Willem Tack heeft in zijn bijdrage in het vorige journaal een mooi voorbeeld laten zien waar hij zelf aan heeft meegedaan. Even nog de instructie: oefen je partij van “When I need a friend”. Dat doe je door de oefenfile die ik heb gemaakt en die op de oefensite staat met koptelefoon op en de bladmuziek voor je te studeren. Stukje voor stukje net zolang totdat je het kent, liefst natuurlijk uit het hoofd. Als je de partij goed kent dan pak je je mobiel, zet die goed voor je neer en maak je een filmpje van hoe je de partij zingt (nog steeds met koptelefoon op want je moet meezingen met de oefenfile zodat iedereen in hetzelfde tempo zingt). Je kunt ook iemand anders vragen een filmpje van je te maken. Stuur dit filmpje naar mij via de mail

(jacco@camphens.info).

Film jezelf met je mobiel op deze manier:

De juiste manier voor het opnemen van de video

niet zo:

Telefoon NIET op deze manier vasthouden

Hoe meer filmpjes hoe beter.

Wil je hier niet aan meedoen omdat je het te ingewikkeld vindt of om een andere reden dan is dat natuurlijk geen enkel probleem. Al heb ik maar van elke stem een paar filmpjes dat zou leuk zijn. Je mag natuurlijk altijd een filmpje insturen waarop je wat anders zingt waarover je graag wat advies wilt hebben.

Met deze Coron-a-ria komt ook een repetitierooster mee waarop al wat stukken staan die geprogrammeerd zijn voor de komende Proms (dat is voorlopig ons eerstvolgende ‘doel’). Het conceptprogramma daarvoor is klaar. Alle stukken die wij als KHM gaan doen (hetzij als KHM alleen of met alle andere koren) vermeld ik op het rooster. Ik zet er nu geen kruisjes bij, dat kan later nog. Jullie kunnen natuurlijk in je eigen tempo aan het werk hiermee. Er wordt gewerkt binnen het KHM aan het uitwerken van ideeën over hoe de repetities weer hervat kunnen worden zodra dat mag binnen de richtlijnen. In groepen, rekening houdend met onderlinge afstand en bereidheid van jullie als zangers en evt met een livestream voor zangers die er niet zijn. Jullie zullen ongetwijfeld op de hoogte gehouden over de voortgang. Voor alles is duidelijkheid nodig vanuit de overheid (en het RIVM). Gezondheid gaat voor alles.

Houd het KHM Journaal in de gaten voor updates en meer filmpjes!

Mannen, tot zover!

Blijf vooral gezond!

Groeten, Jacco