Jacco Camphens Column Coron-a-ria

Jacco Camphens Column Coron-a-ria

28 april 2020 0 Door KHMK

Afgelopen week, volgens mij was het zondagavond, zag ik het programma Op1, gepresenteerd door Fidan Ekiz en Jeroen Pauw. Het was een uitzending op locatie vanuit Uden en stond natuurlijk helemaal in het teken van de Corona crisis; Uden is hard getroffen door het virus, veel mensen zijn overleden, ziekenhuizen overvol. Aan het woord kwamen artsen, verplegers, mensen die genezen zijn van Corona, naasten van overledenen en natuurlijk de pastor. De ruimte waarin ze zaten was mooi ‘uitgelicht’ en een van de gasten stond stil bij het gegeven dat de uitzending uit de Kruisherenkapel kwam… Ik veerde op want natuurlijk, daar hebben we een paar jaar geleden met de Karawanken een mooi concert gegeven, en het centrum bekeken. Uden was gelijk vlakbij… Na de uitzending heb ik gelijk een mail gestuurd naar Marcus de Haard, de dirigent om hem te vertellen dat ik het een integere uitzending vond en om hem sterkte te wensen de komende tijd want, met zoveel koristen in de risicogroep zou het best wel eens kunnen dat hij mensen niet meer terugziet. Hij heeft me teruggemaild en vertelde dat hij in die regio 3 koren heeft en inderdaad afscheid heeft moeten nemen van koristen. Een echt afscheid was niet eens mogelijk, alles op afstand. Hij stuurde trouwens de bladmuziek mee van het stuk “Izje Cheruvimy” mee als bijlage (daar had ik hem destijds om gevraagd). Dat stukje zongen de Karawanken tijdens het concert. Een mooi stukje om in te studeren. Het is in het bezit van de Repertoire-commissie.
Voorlopig kunnen de repetities nog niet gestart worden. De MP heeft afgelopen dinsdag de maatregelen voor de komende periode uiteengezet; de basisscholen en kinderopvang zullen na de meivakantie weer beginnen, net als sportverenigingen voor kinderen tot 12 jaar. Voorlopig blijft het devies: blijf thuis, niet meer dan 3 personen bij elkaar, geen groepen. Het RIVM heeft gisteren op verzoek van het KNMO (koepel voor instrumentale muziekgroepen) nog eens duidelijk gemaakt dat de versoepeling voor het reguliere onderwijs niet geldt voor het muziekonderwijs, laat staan voor koren en mij bekruipt af en toe het bange gevoel dat het nog wel eens een hele tijd kan gaan duren voordat voor de koren alles weer bij het oude zal zijn. Hoe moet dat als we (zoals gezegd wordt door de deskundigen) misschien nog wel een jaar ‘anderhalve meter’ in acht moeten houden? Dat heeft impact op de repetities qua ruimte, maar ook voor het publiek. En, stel dat we weer mogen beginnen, kunnen we dan met elkaar weer beginnen? Of moeten we in kleinere groepen aan de slag gaan? Dat wordt nog een hele puzzel. “Koornetwerk Nederland”, de koepelorganisatie voor de koren in Nederland, is bezig met een inventarisatie onder de koren, dirigenten en besturen om te komen tot een protocol zoals de overheid dat van de verschillende sectoren vraagt. Voorlopig is dat eigenlijk nog niet mogelijk; eerst moet de regering de kaders gaan bepalen op basis waarvan koren weer aan het werk kunnen gaan. De inventarisatie is wel belangrijk om toch nu al een gesprek op gang te brengen. Iedereen mag daaraan meedoen; kijk op www.koornetwerk.nl .

Dus voorlopig geen repetities en concerten, maar ik ga jullie wel aan het werk zetten. Mijn vraag is om alvast aan het werk te gaan met een deel uit de “Shaffy Cantate” en wel het deel van maat 146 tm 178 (“we zullen doorgaan”) en met het nieuwe stuk “When I need a friend”. Van dit laatste stuk heb ik de partijen ingezongen, van het deel dat ik noemde uit de Shaffy Cantate wil ik dat ook gaan doen zodat je daar de noten heel precies van kunt instuderen (mocht je die nog niet ‘heel precies’ kennen).

Jullie hebben ongetwijfeld al die filmpjes wel zien langskomen van koren waarvan de leden op hun mobiel een stukje hebben ingezongen waarmee zo’n digitaal koor gemaakt wordt. Een hele mooie door het Groot Omroepkoor (professioneel koor) vind je op You Tube (bekend stuk ook!) De leden maken dan een filmpje waarop ze hun eigen stem van een muziekstuk inzingen en sturen dat naar bijvoorbeeld de dirigent die daar dan mee aan het werk gaat.

  

Ik heb zelf een softwareprogramma waarmee dat kan en heb daarmee voor de school waar ik lesgeef de schoolband in beeld gebracht. Ik wil proberen dat ook te doen met het KHM. Let wel, een voorbehoud: de schoolband bestaat uit 5 leerlingen (5 filmpjes dus die ik moet bewerken en in het programma invoegen). Wil ik dat kunnen doen met het KHM dan vraagt dat iets meer ruimte op mijn laptop, ik hoop dat die dat aankan. Het inzingen door jullie vraagt wat digitale vaardigheden die ik ga uitleggen. Ook vraagt het dat je je partij heel goed(!) kent (foute noten knip ik er gewoon uit). Binnenkort meer….

Mannen, tot zover! Blijf oefenen en blijf vooral gezond!

Groeten, Jacco