Online repeteren met Zoom

23 maart 2021 2 Door Herbert Nijkamp

Online repeteren met behulp van Zoom

Zoom is een programma om met meerdere mensen tegelijk te kunnen praten, waarbij je elkaar ook kunt zien. Sommigen hebben al ervaring opgedaan met Zoom tijdens de rondleiding bij OYFO op 18 maart. Anderen met een soortgelijk programma Microsoft Teams bij de online bierproeverij.

Zoom oogt een stuk gebruikersvriendelijker dan Teams, je ziet niet al te veel toeters en bellen op je scherm vandaar dat we nu gaan starten met Zoom.

Een uitgebreide installatiehandleiding en handleiding voor Zoom is beschikbaar als spiekbriefje.

Desondanks zal het niet voor iedereen direct lukken, maar na een paar keer zul je ervaren dat het lukt en je niet meer hoeft na te denken over de techniek, maar gewoon lekker kunt zingen. Dus geen paniek je zult het snel onder de knie krijgen, blijf proberen.

Wie gaat wanneer repeteren

Samen online zingen is erg lastig, ook met zoom daarom zingen we per stemgroep, iedere donderdagavond zijn er 2 stemgroepen aan de beurt, de week daarna de andere 2 stemgroepen. Iedere stemgroep repeteert een half uur, waarbij Jacco en Wouter de repetitie zullen leiden en begeleiden, na de repetitie(s) s er een ouderwetse 3e helft, alleen zul je helaas zelf voor het hapje en drankje moeten zorgen, hier is iedereen voor uitgenodigd dus ook de stemgroepen die niet hebben gerepeteerd.

Wouter en Jacco doen de repetities meestal samen vanuit Wouters huis. Jacco geeft tips en zingt.
Ben je aan het zingen, dan moet je zorgen dat je microfoon uit staat. Jacco kan je dus niet horen. Dat kan niet anders want, zou iedereen zijn microfoon aanzetten tijdens het zingen, dan wordt het een kakafonie door het verschil in geluid en vertragingen (dat verschilt per internetverbinding).

Verderop zie je wat tips om je beeld en geluid in te stellen, ook hier is een uitgebreider spiekbriefje beschikbaar.

Op dit moment hebben zich 4x T1, 7x T2, 10x B1 en 6x B2 aangemeld, maar iedereen krijgt de link toegestuurd. Heb je je niet aangemeld, schroom niet en gebruik de link om mee te doen, wel met je eigen stemgroep uiteraard. Vanaf 19:50 zetten we de repetitie open zodat iedereen kan inloggen en we om 20:00 met de eerste groep kunnen starten, de 2e groep start om 20:30 en om 21:00 is iedereen welkom voor de 3e helft, wel zelf voor je hapje en drankje zorgen.

Wanneer je inlogt bij de repetitie zal standaard je microfoon uit staan, verderop lees je hoe je deze aan zet, je kunt altijd, tijdelijk, de microfoon aanzetten door op de spatiebalk te drukken en deze ingedrukt houden terwijl je spreekt, laat je de spatiebalk los staat de microfoon weer uit.

We adviseren om in ieder geval gebruik te maken van een koptelefoon (met microfoon), zodat je tijdens het zingen Jacco en de muziek goed kunt horen.

Voor iedereen geldt dezelfde link, deze blijft iedere donderdag gelijk, hieronder vind je de link naar onze repetities.

Klik hier om deel te nemen aan de repetitie of 3e helft

Repetitierooster

Het repetitierooster wordt in een eigen pagina op het KHM Journaal up-to-date gehouden. Boven in beeld zie je de knop Repetities staan, klik je hierop zie je het actuele repetitierooster en repetitieschema. Zodat je altijd weet wie wanneer en vooral wat gaat zingen.

 20:00 – 20:3020:30 – 21:0021:00 – 22:00Opmerkingen
25-031e Tenoren2e TenorenIedereen 146, 467*, 493
1-04BaritonsBassenIedereen 146, 467*, 493
8-041e Tenoren2e TenorenIedereen 
15-04BaritonsBassenIedereen 
22-041e Tenoren2e TenorenIedereen 
29-04BaritonsBassenIedereen 
* Nieuwe partituur

Iedereen krijgt een link in de mail naar de repetitie, zo kun je aanhaken wanneer je wilt en aan de beurt bent. Vriendelijk verzoek als je bijvoorbeeld in de 2e groep zit of wilt deelnemen aan de 3e helft, kom geruisloos binnen, zet zelfs je microfoon uit. Anderen zijn waarschijnlijk nog aan het repeteren.

Zoom installeren

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om zoom vanaf het internet (online) te gebruiken, je hoeft dan niets te installeren. Maar hebt ook wat minder mogelijkheden, zo kun je meestal geen video gebruiken.

Klik op de onderstaande koppelingen om de juiste versie van Zoom te installeren

Klik hier om Zoom op je PC/Laptop te downloaden

Na het downloaden dubbelklik je op het gedownloade bestand om de installatie te starten, de installatie gaat verder zonder ingewikkelde vragen, de installatie van Zoom gaat vrij vlot.

Klik hier om Zoom op je iPad of iPhone te installeren

Klik hier om Zoom op je Android telefoon of tablet te installeren

Zoom account

Je kunt ervoor kiezen om een zoom account aan te maken, voordeel hiervan is dat je zoom zelf ook kunt gebruiken, en het is mogelijk zoom al helemaal in te stellen en te testen voordat de eerste repetitie start.

Wil je wel een zoom account, dan kun je dit aanmaken wanneer je zoom de eerste keer start, of iedere keer als je zoom start en nog geen account hebt aangemaakt. Klik hiervoor op Create free account

Was deze instructie niet voldoende, er is een Cheatsheet (spiekbriefje) beschikbaar voor een uitgebreidere installatie instructie.

Klik hier voor het: KHM-Cheatsheet-Installatie-Zoom

Zoom gebruiken

Hier vind je een korte instructie voor Zoom, voor een uitgebreidere instructie is een spiekbriefje beschikbaar.

Klik hier voor het: KHM-Cheatsheet-Werken-met-Zoom

Voor de eerste repetitie kun je de beeld en geluidsinstellingen al controleren, dan weet je zeker dat tijdens de repetitie iedereen je kan zien en horen. Na het opstarten van Zoom en het inloggen klik je rechtsboven in de hoek, daar staat een blokje met je initialen of je foto, op dat blokje en ga naar Settings.

“Zien jullie mij?”

Deze vraag klonk regelmatig bij de bierproeverij en ook de rondleiding van Oyfo. In dit onderdeel kun je vooraf al controleren of anderen je zullen zien. Zie je jezelf hier, dan zien anderen je straks ook.

Klik in het Instellingenscherm op Video, we gaan eerst controleren of de camera werkt.


Je hoeft hier verder niets te doen, als je jezelf op het scherm ziet, de camera werkt dan en je bent klaar met dit onderdeel.

“Horen jullie mij?”

Een vraag die zo mogelijk nog vaker klonk, ook deze vraag kun je zelf beantwoorden door op de volgende knop te klikken “Audio”


K

lik op de knop “Test Speaker”. Als het goed is klinkt nu een kort muziekje.
Je kunt het volume hier harder of zachter zetten totdat het zo luid is als gewenst.
 

Klik op “Test Mic” en spreek een paar woorden op het moment dat je ophoudt met praten wordt herhaald wat je net hebt gezegd. Hoor je je eigen stem terug, dan zullen anderen je straks ook horen.
 


Direct onder de microfoon test zie je een sectie met Suppress background noise, deze staat standaard op Auto. Verander deze instelling op Low. Hierdoor wordt niet meer al get achtergrondgeluid weg gefilterd maar voorkom je ook dat je even onhoorbaar wordt als je wat zachter praat of wegdraait van de microfoon.


Er moet nu nog 1 vinkje aangezet worden,  Show in-meeting option to “Turn On Original Sound” moet worden aangezet, Echo cancellation zal automatisch zijn aangezet, anders deze ook inschakelen.

Alle video- en geluid instellingen staan nu goed. Anderen zullen je nu zien en horen.

Een zoom meeting (repetitie) gebruiken

Wanneer je de enige bent die online zie je hier je eigen beeld, anders zie je iedereen die deelneemt aan de repetitie.
Belangrijke onderdelen op het scherm.

In de linkerbovenhoek staat de optie om je geluid natuurlijker te laten klinken. Indien dit nodig wordt geacht zal Jacco je vragen hierop te klikken, dit blokje wordt dan blauw.

Helemaal rechts staat een rode knop Leave, hiermee stap je uit de repetitie en sluit je zoom af.

Twee belangrijke knoppen staan links, daar staat een microfoon en een Video camera. Staat hier een rode streep door dan zijn deze uitgeschakeld. Voor de microfoon zal dit vrijwel de gehele repetitie het geval zijn, want tijdens het zingen staat je microfoon Uit! Je kunt video of microfoon aan of uitzetten door op deze icoontjes te klikken. Microfoon aanzetten kan ook met een zogenaamde sneltoets, dit is de spatiebalk, wil je even wat zeggen/vragen hou dan je spatiebalk ingedrukt. Op het moment dat je de spatiebalk weer loslaat dan staat je microfoon weer uit.


Klik je op het pijltje naast de microfoon knop, dan verschijnt er een menu.

Ook hier kun je eventueel een andere microfoon of andere luidsprekers kiezen net zoals bij de instellingen.

Ook kun je kiezen voor Audio Settings, hiermee kom je terug in het Instellingen gedeelte waar je bijvoorbeeld je luidsprekers of Microfoon kunt testen.


Ook de kop met de videocamera heeft een pijltje, klik je hierop verschijnt er ook een menu.

hier kun je eventueel een andere camera kiezen net zoals bij de instellingen.

Ook kun je kiezen voor Video Settings, hiermee kom je terug in het Instellingen om wat aanvullende instellingen te wijzigen.

Belangrijkste tips op een rijtje

Staat er een streep door de video camera betekend dit dat de camera uit staat, klik 1x op de camera om deze aan te zetten, de rode streep verdwijnt.

Zie je een video camera zonder streep bekent dit: de camera staat aan, klik 1x op de camera om deze uit te zetten, er komt een rode streep door de camera te staan.

Staat er een streep door de microfoon betekent dit dat de microfoon uit staat (onder je videobeeld staat ook een rode microfoon met een streep erdoor, deze is ook voor anderen zichtbaar). Klik 1x op de microfoon om deze aan te zetten, de rode streep verdwijnt.

Zie je een microfoon zonder streep bekent dit: de microfoon staat aan, klik 1x op de microfoon om deze uit te zetten, er komt een rode streep door de camera te staan en onder je videobeeld komt ook een rode microfoon met een streep erdoor te staan. Iedereen ziet dat je microfoon uit staat.

Staat je microfoon uit, maar je wilt even iets zeggen of vragen kun je ook de spatiebalk ingedrukt houden tijdens het spreken, zo lang de spatiebalk is ingedrukt staat je microfoon aan, laat je de spatiebalk los dan staat deze weer uit.

Links boven in beeld staat een grijze knop met de tekst Turn on Original Sound. Dit betekend dat e geluid wordt gefilterd om zo mooi mogelijk te klinken. Dit kan echter het geluid ook iets veranderen, op verzoek moet je de knop dan ook in drukken om het filter uit te zetten. De knop wordt dan blauw.

Is de knop links boven in beeld blauw met de tekst Turn off Original Sound betekend dit dat de geluidsfiltering staat uitgeschakeld, klik erop om deze wee aan te zetten.

Rechtsonder in beeld zie je de rode knop Leave, hiermee verbreek je de verbinding sluit je de zoom sessie af.

Waarom staan in deze handleiding alle teksten in het Engels, ik heb echt een Nederlandse versie van Zoom.

Dat kan, er is een Nederlandse versie beschikbaar, dit is echter een oude versie van Zoom, daarna is er geen nieuwere versie meer gemaakt, bij het opstarten van Zoom jul je dan de vraag krijgen of je wilt updaten, doe je dit dan is Zoom in het Engels.

Zie j toch Nederlands wanneer je deelneemt aan een repetitie of andere Zoom sessie dan werk je met de Online versie, die neemt de taal over van je systeem, deze werkt ook prima. Je hebt dan iets minder mogelijkheden zo werkt de camera in veel gevallen niet of je hebt een mindere beeldkwaliteit, maar dat is geen probleem. De instellingen voor je Microfoon en luidsprekers worden niet altijd bewaard voor de volgende keer. Maar als het voor jou goed werkt, niets meer aan doen en gewoon deze versie gebruiken.

Cheatsheets

De hier beschreven handleiding is verdeeld in 2 Cheatsheets (spiekbriefjes).
De eerste gaat over de installatie van Zoom.
Klik hier voor het: KHM-Cheatsheet-Installatie-Zoom

De tweede gaat over het gebruik van zoom, het 2e deel van deze handleiding vanaf Zoom Starten.
Klik hier voor het: KHM-Cheatsheet-Werken-met-Zoom